Yhteishaku & pääsykokeet apua en tiedä mihin amikseen mennä

Yhteishaku, pääsykokeet, valintakokeet.
Liittynyt
21.10.2022
Viestejä
12
Reaktioarvo
15
meillä kai siis alkaa yhteishaku tammikuussa (tai niin ainakin kuulin, ei tosin hajuakaan oonko oikeessa) joten mun pitäis päättää mille amikselle menen. aion siis mennä joko media-alalle tai ohjausalalle (ja tiedän että ne on kaks ihan eri alaa mut pitää olla vaihtoehtoja :D).

media-ala on se mihin haluaisin eniten päästä, mutta ongelmana on et se pidetään Heinolan kampuksella, ja meitsi asuu Lahdessa. Sinne menis 45min bussilla molempiin suuntiin eli 1,5 h yhteensä joka pv. En tiedä jaksanko olla bussissa niin kauan joka ikinen päivä ja mulla saattaa mennä motivaatio kesken lukuvuotta.

toinen vaihtoehto on lahden kampus jossa pidetään ohjausala, mutta siellä ei ole media-alaa. Joten se on joko että kävelen kymmenen minuuttia salpaukselle ja oon alassa josta ehkä tykkäisin TAI meen 1,5 h bussilla joka päivä media-alan takia. en oikeasti tiedä. ja mulla on vaan pari kuukautta aikaa päättää..

lukioon meneminen ei oo vaihtoehto, sillä ei mun terveyteni kestäisi sellaista stressiä koeviikkoina (ja ei mun terveyteni muutenkaan ole hyvä) ja mun keskiarvo viime vuotena oli 7,2 :D. Plus opin paremmin tekemällä kun kirjasta pänttäämisellä.

oon koittanu opon kanssa jutella kyseisestä asiasta mut ei sille voi avautua. se kattoo mua ihan hiton vinoon joka kerta ku meil on tapaaminen lmaoo
 

Skeletor

Tsemp-tsämp
Liittynyt
2.2.2021
Viestejä
19,899
Reaktioarvo
8,451
Kannattaisi kokeilla lukiota, koska harvemmin pelkillä amistutkinnoilla tekee mitään kun on olemassa iso-amikset eli amatisurkeat.
 
Liittynyt
12.8.2021
Viestejä
905
Reaktioarvo
826
Pakko kompata Skeletoria. Tunnen vaikka miten monta amiksen media-alan käynyttä ja 0 kpl, jotka ovat saaneet sillä joskus töitä. Osa on etsinyt pitkäänkin, mutta lopulta kaikkien on pitänyt alkaa opiskella vielä jotain muuta.

Koeviikot on sitä paitsi lukion rennointa aikaa. Jos teet tehtävät ja luet kappaleet jo kurssin aikana, niin koeviikolla kertaat edellisenä iltana, seuraavana aamuna käyt koululla tekemässä kokeen ja that's it. Jotkut päivät ovat vieläpä vapaita.

Mä en tosin väitä että ammattikoulu olisi jotenkin huono vaihtoehto, mutta ainakin tuo media-ala on pääsääntöisesti tyyliin huonoin mahdollinen valinta, jos sulla ei ole sen jälkeen tarkoitus mennä vielä joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tai jos oot tyytyväinen eläessäsi vajaan 700€ työttömyyskorvauksella loppuikäsi.
 

Vikatikki

Asiantuntija
Liittynyt
30.5.2021
Viestejä
705
Reaktioarvo
811
Mä en tosin väitä että ammattikoulu olisi jotenkin huono vaihtoehto, mutta ainakin tuo media-ala on pääsääntöisesti tyyliin huonoin mahdollinen valinta, jos sulla ei ole sen jälkeen tarkoitus mennä vielä joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Sivustaseuranneena lisään vielä ettei niitä työtarjouksia tolla alalla satele edes niille korkeakoulun käyneille. Toki riippuu varmaan siitä mihin suuntautuu ja kuinka jaksaa verkostoitua mutta jos työpaikan haluaa niin ei se paras valinta.
 

irwikissa

Puff-lohikäärme
Liittynyt
2.2.2021
Viestejä
7,905
Reaktioarvo
5,733
Kuten jo sanottiin,koeviikot ei ole mitään stressaavia. Etenkin jos pitkittää saattaa aineita olla vain 4 tai 5 tai jopa 3. Ja se tarkoittaa että 7 päivän koeviikosta on se 3-5 päivää koulua ja loput täysin vapaita. Ja niinä "koulupäivinä" käydään tekemässä vain joku koe tms arvioitava suoritus, usein kesto >3h.

Mutta niin mites se ohjaus-ala? Mitä siellä on? Et oikein siitö selittänyt tuossa ja palasit suoraan media-alaan. Jos puhut lastenohjaaja/kommunikaation ohjaaja/nuoriso/koulunkäynnin ohjaaja alasta, niin siellä on töitä. Olen kuullut että kouluihin soitellaan ja kysytään olisiko opiskelijoita töihin. Niin paljon että joudutaan toppuuttelemaan että antakaahan ihmisten nyt opiskella ensin. Itsekkin meinasin sille puolelle opiskella lukion jälkeen ja ennen korkeakoulua:)
 
Liittynyt
5.2.2021
Viestejä
4,660
Reaktioarvo
5,134
Koeviikot on sitä paitsi lukion rennointa aikaa. Jos teet tehtävät ja luet kappaleet jo kurssin aikana, niin koeviikolla kertaat edellisenä iltana, seuraavana aamuna käyt koululla tekemässä kokeen ja that's it. Jotkut päivät ovat vieläpä vapaita.
Tää on kyllä ihan täyttä totta. Itsehän toivoisin että olisi aina koeviikko, vaikeinta mulle lukiossa on pitkät päivät. Koeviikot on ihan rentoja kun koulua on se pari tuntia riippuen kuinka nopea on niitä kokeita tekemään. Että pelkästään sen takia ei kannata lukioon jättää menemättä.

Toki amis ei myöskään ole lainkaan huono vaihtoehto (vaikka tässä nyt ei ole ihan tullut ilmi vielä), jos koet sen omaksi ja olet sitä mieltä että sinne haluat. Työyilanne toki kannattaa aina pitää mielessä, opiskelee mitä alaa tahansa.
 

Myrskyvaroitus

Järjestyksenvalvoja kuudelta aamulla
Liittynyt
2.2.2021
Viestejä
7,565
Reaktioarvo
6,478
Mun kaveri opiskelee tällä hetkellä media-alaa (en ihan muista oliko juuri ton niminen mut joku sellane se oli) ja se joutu muuttaa Tornioon asuntolaan ja kyseessähän oli kaikista lähimpänä oleva paikka. Et jos välttämättä media-alalle haluut nii kannattaa ennemmin muuttaa lähistölle asumaan ja vaikka just asuntolaan jos mahollista (vaikka usein asuntoloissa voiki olla rauhatonta) ku ajella puolentoista tunnin matkoja edes takaisin.
 

Taivaansini

Asiantuntija
Liittynyt
4.2.2021
Viestejä
1,853
Reaktioarvo
1,419
Kaikki näyttää tääl olevan lukion puolella, mutta mun mielestä sun oikeesti kannattais mennä opiskelemaan sitä media-alaa. Itekkin opiskelen sitä nyt amiksessa toista vuotta ja oon joo kuullut ettei sen alan työllisyystilanne oo hyvä, mutta menin silti. Sitä paitsi media-ala on sellanen ala, jonka osaamisesta on hyötyä nykyään monessa eri työssä vaikkei lopullinen työpaikka media-alaan virallisesti kuuluisikaan.

Mun pitää ensin kävellä bussiasemalle joku 15 minuuttii ja sitten on n. 30 minuutin bussimatka koululle ja pelkäsin jo tosta matkasta tuunkohan jaksamaan olla niin paljon bussissa, mutta se menee oikeesti tosi nopeesti! Asuntolaan muuttoo en ehkä suosittelis, kun se voi nuorena olla aika vaikeaa, etenkin kaiken koulun ohella.

Ja lukiota en sulle ainakaan suosittelis. Se että sitä suositellaan sulle, johtuu aika varmasti paljon siitäkin, että varmaan kaikki sen suosittelijat joku käy tai on käyneet lukion. Ja mitä on tullut katottua niin niitten argumentit lukion puolesta on lähinnä vaan, että lukio ei ole niin rankkaa ja media-alan työllisyys ei ole niin hyvä eli mitään varsinaista syytä mennä juuri lukioon ei oikeastaan ole. Jos sulla ei oo kiinnostusta eikä jaksamista mennä sinne niin en ymmärrä miksi menisit sinne. Mä opiskelen tällä hetkellä kaksoistutkintoa eli suoritan jonkun verran opintoi lukiossa amiksen ohella, et tiiän siitä jotain ja on siel on mun mielestä kivaa eikä niin rankkaa kuin luulin, mutta en suna ehkä lähtis.

Toi ohjausalaki kuulostaa kivalta ja muaki se oikeestaan kiinnostaa jonkun verran, mutta työelämässä tulet todennäköisesti olemaan kuitenkin useamman vuoden ajan niin on parempi olla se n. kolme vuotta 45 min bussimatkoilla ja sen jälkeen työssä, josta nauttii kuin 10 min kävelymatkoilla ja sitten työssä mistä ei välttämättä nauti.

Ja ite mietin ton työllisyyden takia kans sillä tavalla ettei kannata miettiä "mitä jos..." vaan lähteä vaan toteuttamaan unelmaansa, koska ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. Jo pelkästään nää opiskelut on mun mielestä tän vaivan arvoista, koska ekaa kertaa mä oikeesti tykkäsin käydä koulua ja oli niin ihanaa oppia uusia asioita, jotka oikeasti kiinnostaa. Ja jos esim. kuolisin sen kolmen vuoden opiskeluiden jälkeen niin enemmän mua kaduttais se etten opiskellut media-alaa kuin se etten opiskellut jotain muuta, joka ei kiinnosta niin paljoa.

Okei en tiiä muistinko nyt sanoo kaikkee, mutta tästä tuli kyl jo valmiiksi varmaan tosi pitkä viesti. Mut siis sähän voit aina vaihtaakki koulua, jos media-ala ei tunnu oikeelta, tai et jaksa bussimatkoja, mutta oikeesti rohkasisin sua hakemaan sinne ykkösvalintana!
 

Lalamon

𝓡𝓸𝓸𝓴𝓲𝓮-𝓽𝓪𝓼𝓸𝓷 𝓭𝓲𝓰𝓲𝓶𝓸𝓷
Liittynyt
3.2.2021
Viestejä
2,167
Reaktioarvo
1,511
Kannattaa ehdottomasti mennä alalle, mikä oikeasti kiinnostaa. Pitkät koulumatkat todella raastaa omaa jaksamista, joten jos haluat media-alalle, niin kannattaa ehdottomasti Heinolaan muuttaa! En tiiä, millaiset on siellä vuokrat tai ylipäätään asuminen siellä, mutta kun kyseessä on pienempi kaupunki, niin uskoisi vuokrien olevan alhaisempia. Onkohan kyseisellä paikkakunnalla opiskelija-asuntoloita, jonne muuttaa? Toki sellaisissa asuminen ei mukavaa ole, sillä useimmiten ne ovat levottomia. Kannattaa keskustella vanhempiesi kanssa omilleen asumisesta. Koska oot todennäköisesti alaikäinen, et oikein kunnolla tukia saa kuin opintorahaa. Ensikämppä naapurikunnassa olisi siinä mielessä hyvä juttu, ettei itsenäistymisessä olisi suurta harppausta, ja porukat voivat säännöllisesti käydä tapailemassa sua. 😇

Media-alan perusteella sua kiinnostaisi visuaalinen tai taideala. Jos näin on, niin kiinnostaisiko sua kuvislukioon mennä? Lahdessa sinne ei kunnon todistusta useimmiten tarvita, vaan seiskan keskiarvolla pääsee monesti sisään. Useimmiten se todistus pitää olla siinä 7,2-7,3 paikkeilla. Pääsykokeet sinne kanssa on. Tosin kyseinen lukio on perkeleen suuri, että stressivapaa alue kyseinen koulu ei todellakaan ole! Jos koeviikot ei oo sun juttu, niin miten olisi Steinerlukio? Siellä ei ole koeviikkoja, ja luokkakoot on hillittyjä. Pääsykokeitakaan sinne ei ole, ja useimmiten seiskan keskiarvo riittää kouluun. Oppilaitos on tietty aika syrjässä Jalkarannassa, että kannattaa kattoo bussiaikataulujakin sinne. 😅
 

Oltermanni

𝓐𝓲𝓽𝓸 𝓳𝓪 𝓞𝓲𝓴𝓮𝓪
Liittynyt
13.2.2021
Viestejä
1,222
Reaktioarvo
824
meillä kai siis alkaa yhteishaku tammikuussa (tai niin ainakin kuulin, ei tosin hajuakaan oonko oikeessa) joten mun pitäis päättää mille amikselle menen. aion siis mennä joko media-alalle tai ohjausalalle (ja tiedän että ne on kaks ihan eri alaa mut pitää olla vaihtoehtoja :D).

media-ala on se mihin haluaisin eniten päästä, mutta ongelmana on et se pidetään Heinolan kampuksella, ja meitsi asuu Lahdessa. Sinne menis 45min bussilla molempiin suuntiin eli 1,5 h yhteensä joka pv. En tiedä jaksanko olla bussissa niin kauan joka ikinen päivä ja mulla saattaa mennä motivaatio kesken lukuvuotta.

toinen vaihtoehto on lahden kampus jossa pidetään ohjausala, mutta siellä ei ole media-alaa. Joten se on joko että kävelen kymmenen minuuttia salpaukselle ja oon alassa josta ehkä tykkäisin TAI meen 1,5 h bussilla joka päivä media-alan takia. en oikeasti tiedä. ja mulla on vaan pari kuukautta aikaa päättää..

lukioon meneminen ei oo vaihtoehto, sillä ei mun terveyteni kestäisi sellaista stressiä koeviikkoina (ja ei mun terveyteni muutenkaan ole hyvä) ja mun keskiarvo viime vuotena oli 7,2 :D. Plus opin paremmin tekemällä kun kirjasta pänttäämisellä.

oon koittanu opon kanssa jutella kyseisestä asiasta mut ei sille voi avautua. se kattoo mua ihan hiton vinoon joka kerta ku meil on tapaaminen lmaoo
Noissa on varmaan kaiketi asuntolat? Niin voisi ma-pe asua niissä.
 

Minkelii

Lempeä kissojen palvelija
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
2.2.2021
Viestejä
4,441
Reaktioarvo
3,142
Olen sitä mieltä että jos tuntuu siltä, että lukio ei ole sinulle oikea vaihtoehto, ei sit kannata mennä väkipakolla. Varsinkin jos oot enemmän käytännön ihminen kuin kirjasta pänttääjä ja jos sua kiinnostaa joku tietty ala, niin silloin todellakin kannattaa valita amis. Ja ymmärrän, että se voi olla vaikeaa päättää, minkä alan valitsee.
Ite en menny lukioon ollenkaan, koska tiesin että se ois ollut mulle rankkaa ja varsinkin tietyt aineet siellä. Olen kyllä tyytyväinen valintaani kun valitsin amiksen, koska opin paljon työelämästä ja tärkeitä taitoja muutenkin. Ja lukemista jonkin verran sielläkin oli. Kävin siis kasvatus- ja ohjausalan.
Ainoa harmi täs on se että pelkällä amiksen todistuksella on ollut vaikeaa päästä sisään ammattikorkeakouluun (sisään otettiin niille aloille mille hain vähemmän amiksen todistuksella kuin lukion todistuksella hakevia). Mut en päässyt siksi ku en osallistunut pääsykokeisiin ja yritin pelkällä todistuksella (ku oli toiset pääsykokeet päällekkäin) et mahdollisuuksia silti on.
 
Liittynyt
3.2.2021
Viestejä
384
Reaktioarvo
367
Lukio ei välttämättä ole niin raskasta kuin vois luulla. Kävin kyllä lukion ennen pääsykoeuudistusta. Mun keskiarvo oli peruskoulun lopussa 7,7 ja se nousi lukiossa. Koeviikolla on paljon aikaa, kun ei tarvi tehdä muuta ku käydä koululla tekemässä kokeet.

Voi tietysti olla, ettei lukio silti oo sulle oikea ratkaisu, mutta voi se ihan mukavaakin olla.
 

hillasuo

Asiantuntija
Liittynyt
24.11.2022
Viestejä
2,375
Reaktioarvo
961
Mun kaveri opiskelee tällä hetkellä media-alaa (en ihan muista oliko juuri ton niminen mut joku sellane se oli) ja se joutu muuttaa Tornioon asuntolaan ja kyseessähän oli kaikista lähimpänä oleva paikka. Et jos välttämättä media-alalle haluut nii kannattaa ennemmin muuttaa lähistölle asumaan ja vaikka just asuntolaan jos mahollista (vaikka usein asuntoloissa voiki olla rauhatonta) ku ajella puolentoista tunnin matkoja edes takaisin.
Rip tornio on paska paikka :DD


MUTTA ei ne linkkarimatkatkaan oikeasti ole pahoja. Mä tykkään vaan istuskella siellä ja saatan tehä läksyjä tai yrittää nukkua.
 

Myrskyvaroitus

Järjestyksenvalvoja kuudelta aamulla
Liittynyt
2.2.2021
Viestejä
7,565
Reaktioarvo
6,478
Rip tornio on paska paikka :DD


MUTTA ei ne linkkarimatkatkaan oikeasti ole pahoja. Mä tykkään vaan istuskella siellä ja saatan tehä läksyjä tai yrittää nukkua.
Haha ei se nyt ees :D Siinä mielessä vaan huono juttu et täältä on sinne ihan tuhottoman pitkä matka xD

Juu itelläki on toki semmone 45-60min koulumatka (riippuu vähän kelistä ja kuskista) ja varsinki jos on hyvvää juttuseuraa nii se on tosi mukavaa.
Toki toi 1,5h alakaa kuulostaa taas jo liian pitkältä mut jos on valamis menemään joka päivä niin pitkään bussilla kaks krt päivässä nii eihän siinä sit oo ongelmaa
 
Liittynyt
2.2.2021
Viestejä
6,011
Reaktioarvo
4,756
Haha ei se nyt ees :D Siinä mielessä vaan huono juttu et täältä on sinne ihan tuhottoman pitkä matka xD

Juu itelläki on toki semmone 45-60min koulumatka (riippuu vähän kelistä ja kuskista) ja varsinki jos on hyvvää juttuseuraa nii se on tosi mukavaa.
Toki toi 1,5h alakaa kuulostaa taas jo liian pitkältä mut jos on valamis menemään joka päivä niin pitkään bussilla kaks krt päivässä nii eihän siinä sit oo ongelmaa
Kaahaileeko kuskit?
 

hillasuo

Asiantuntija
Liittynyt
24.11.2022
Viestejä
2,375
Reaktioarvo
961
Haha ei se nyt ees :D Siinä mielessä vaan huono juttu et täältä on sinne ihan tuhottoman pitkä matka xD

Juu itelläki on toki semmone 45-60min koulumatka (riippuu vähän kelistä ja kuskista) ja varsinki jos on hyvvää juttuseuraa nii se on tosi mukavaa.
Toki toi 1,5h alakaa kuulostaa taas jo liian pitkältä mut jos on valamis menemään joka päivä niin pitkään bussilla kaks krt päivässä nii eihän siinä sit oo ongelmaa
Mutta se oli 45min suuntaansa?
 
Ylös Pohja