Meinaatko että älykkyys olis synnynnäinen ja täysin muuttumaton ominaisuus? Jos meet tavalliselle viisvuotiaalle antamaan suoraan pelkkiä yläkoulun matikantehtäviä niin ei se niitä osaa. Opitut taidot on osa sitä älykkyyttä, koska älykkyys kehittyy. Ja sosiaalinen kömpelyys oli esimerkkinä, koska kuten sanoin, älykkyysosamäärän tarkotus on kertoa miten hyvin yksilö sopeutuu ympäristöön. Jos on sosiaalisesti kömpelö, niin ei ole väliä vaikka sun äo ois 200 nii voit silti sopeutua huonosti.
Lisäksi, kyllä me täällä Suomessakin kasvetaan erilaisissa ympäristöissä, vaikka erot harvemmin onkaan niin isot. Silti sillä on erittäin suuri merkitys. Jollakulla voi olla potentiaalia menestyä ja saaha hyvä tulos äo-testeissä, vaan ei välttämättä tuu koskaan sitä saamaan siksi ettei ympäristö oo antanu mahollisuutta kehittyä sille tasolle. Plus aika harva käy tekemässä niitä ihka aitoja ja oikeita älykkyystestejä vaan tekee lähinnä jotain nettitestejä, jotka eivät ole oikeita ja tulokset voi vääristyä tässäkin tapauksessa ympäristön ärsykkeiden takia.
Ja koska tässä puhuttiin amisten älykkyydestä niin edelleen, siellä amiksessa on paljon niitä jotka olisivat hyvin päässeet lukioon (esimerkiksi pikkuveljeni keskiarvolla 8,7) mutta menivät amikseen, josta pääsevät kouluttautumaan suoraan omaan ammattiin.
"Meinaatko että älykkyys olis synnynnäinen ja täysin muuttumaton ominaisuus?"
En tietysti? Kirjaimellisesti sanoin tuossa edellisessä viestissä että kasvuympäristö, kuten ravinto ja erilaiset aktiviteetit vaikuttavat älykkyyden kehittymiseen.
Älykkyys tarkoittaa puhtaasti sitä kykyä omaksua ja soveltaa tietoa, ratkaista ongelmia jne. Kun opiskelet matematiikkaa ja opit laskemaan vaikeita laskuja, se tieto mitä opit siinä ei ole älykkyyttä vaikka se toki auttaa tulevaisuudessa ongelmien ratkaisussa, uuden oppimisessa jne. Älykkyys on sitä miten kyky ratkaista ongelmia jne. kehittyy vaikka pohjatiedot pysyisi samana.
"Jos on sosiaalisesti kömpelö, niin ei ole väliä vaikka sun äo ois 200 nii voit silti sopeutua huonosti."
Ööö ok totta? Siis se että sanon että ihmisen älykkyys voidaan varsin puhtaasti määritellä älykkyysosamäärätestillä ei tarkoita sitä että se ois joku universaali luku joka kertoo ihmisen ihmisarvon ja miten se pystyy pärjää ihan missä tahansa tilanteessa. Tietysti siihen vaikuttaa moni muukin asia esim erilaiset taidot ja tiedot kuten sosiaaliset taidot joihin vois lukea vaikka normien osaamisen, joka ei sit enää ole sitä älykkyyttä.
"Lisäksi, kyllä me täällä Suomessakin kasvetaan erilaisissa ympäristöissä, vaikka erot harvemmin onkaan niin isot. Silti sillä on erittäin suuri merkitys. Jollakulla voi olla potentiaalia menestyä ja saaha hyvä tulos äo-testeissä, vaan ei välttämättä tuu koskaan sitä saamaan siksi ettei ympäristö oo antanu mahollisuutta kehittyä sille tasolle. Plus aika harva käy tekemässä niitä ihka aitoja ja oikeita älykkyystestejä vaan tekee lähinnä jotain nettitestejä, jotka eivät ole oikeita ja tulokset voi vääristyä tässäkin tapauksessa ympäristön ärsykkeiden takia."
Niin? Hei tää ei oo mikään kirjotustaidon vastaus bro D: